Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
 • Bli medlem

Att göra när du är arbetslös

Du som får ersättning från a-kassan får dina pengar varje torsdag, förutsatt att du har skickat in din tidrapport senast måndag samma vecka. Du behöver också skicka in din aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra för att få din ersättning.

Gör så här för att få ersättning

För att få ersättning av oss behöver du löpande:

 • söka jobb
 • tacka ja om du blir erbjuden jobb
 • aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen
 • skicka din tidrapport till oss
 • anmäla eventuella förändringar till oss.

Sök och tacka ja till jobb

A-kassan är en försäkring för dig som är ofrivilligt arbetslös. Därför behöver du göra allt du kan för att få ett nytt jobb, till exempel söka jobb aktivt och tacka ja om du blir erbjuden jobb eller en plats i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Tackar du nej till ett jobb ses du nämligen inte längre som ofrivilligt arbetslös och riskerar att bli av med din ersättning.

Aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen

Mellan den 1 och den 14 varje månad behöver du skicka in en så kallad aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Där berättar du för dem vilka jobb du har sökt och om annat du gjort för att förbättra möjligheterna att få ett jobb. Kontakta Arbetsförmedlingen om du behöver hjälp att aktivitetsrapportera.

Om du inte skickar in din aktivitetsrapport i tid får vi information om det från Arbetsförmedlingen. Då utreder vi om du haft godtagbara skäl att inte skicka in rapporten. Saknar du godtagbara skäl får du inte din ersättning från oss.

 • Till Arbetsförmedlingen

Två karensdagar vid ny ersättningsperiod

När din ersättningsperiod börjar behöver du vara arbetslös i sammanlagt två vardagar innan du får ersättning. De dagarna kallas för karensdagar. Karensdagarna börjar räknas från den dagen du börjar tidrapportera.

Skicka in din tidrapport

Logga in i e-tjänsten för ersättning för att skicka in din tidrapport. Om du skickar in den senast på måndagen får du pengar på torsdagen samma vecka. Du väljer själv hur ofta du vill tidrapportera. Om du gör det för en vecka i taget får du utbetalning varje vecka, men du kan också vänta och rapportera till exempel för fyra veckor samtidigt. Då får du i stället utbetalningen när du har tidrapporterat för dina fyra veckor.

Du behöver skicka in dina tidrapporter inom nio månader. Vi får i regel inte betala ut ersättning till dig längre bak i tiden än så.

För att du ska få rätt ersättning är det viktigt att du fyller i tidrapporten på rätt sätt utifrån din situation. På sidan Tidrapportera kan du läsa om hur du gör för att tidrapportera rätt. Är du minsta osäker eller har funderingar om hur du ska fylla i tidrapporten är det bra att du hör av dig till oss.

Anmäl eventuella förändringar till oss

Hur mycket du får i ersättning påverkas av många olika saker. För att du inte ska få för mycket eller för lite behöver du anmäla förändringar till oss inom två veckor. Anmäl förändringen genom att logga in i e-tjänsten för ersättning.

Exempel på förändringar du behöver anmäla är:

 • Du ansöker om att börja studera, både långa och korta kurser.
 • Du börjar frilansa eller ta uppdrag.
 • Du blir medlem i en styrelse.
 • Du tar ett förtroendeuppdrag.
 • Du ansöker om pension.

Är du osäker på om du behöver anmäla en förändring till oss, hör av dig. Det är bättre att anmäla för många förändringar än för få. Missar du att anmäla en förändring kan du nämligen bli skyldig att betala tillbaka pengar, riskera att förlora framtida ersättning eller bli av med ditt medlemskap i a-kassan.

Vi finns här för dig!

Tveka inte att ta kontakt med oss om du känner dig osäker på vad som gäller för dig. Vi gör allt vi kan för att du ska få den hjälp du behöver utifrån din unika situation.

Relaterade sidor

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

Så räknar vi

När du som medlem ansöker om ersättning från oss tittar vi bland annat på hur länge du har arbetat, hur mycket du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Utifrån det räknar vi ut vad vi kan betala ut till i ersättning.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

 • Information om cookies
 • Behandling av personuppgifter
 • Om webbplatsen