Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Om ersättningen från a-kassan

Som arbetslös kan du få upp till 26 400 kronor från a-kassan om du uppfyller vissa villkor. Till exempel behöver du ha jobbat ett visst antal timmar och vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. På den här sidan kan du läsa om villkoren för a-kassa, hur länge du kan få ersättning och hur mycket pengar du kan få.

Det finns tre villkor för ersättning

Du behöver alltid uppfylla två villkor för att kunna få a-kassa: grundvillkoret och arbetsvillkoret. För att kunna få högre a-kassa behöver du även uppfylla det så kallade medlemsvillkoret.

Så mycket får du i a-kassa

Hur mycket du får i ersättning från a-kassan beror på en rad olika saker:

  • Hur många timmar du arbetat i genomsnitt varje vecka innan du blev arbetslös.
  • Hur mycket du tjänade per dag i genomsnitt innan du blev arbetslös.
  • Om du har rätt till inkomstbaserad ersättning eller om du får grundersättning.
  • Om du når upp till taket i försäkringen.

När du har rätt till inkomstbaserad ersättning får du 80 procent av din genomsnittliga inkomst under de första 200 ersättningsdagarna och 70 procent de resterande dagarna, upp till ett tak. Taket för ersättning de första 100 dagarna är 1 200 kronor om dagen. Från dag 101 och framåt är taket 1 000 kronor om dagen. Om du får grundersättning är ersättningen som mest 510 kronor per dag.

Mer pengar med inkomstförsäkringen

Är du medlem i facket, till exempel Sveriges Lärare eller Sveriges Skolledare, och i a-kassan kan du få mer pengar när du är arbetslös. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassan så att du får 80 procent av hela din lön upp till 100 000 kronor.

  • Mer om inkomstförsäkringen

A-kassan är skattepliktig och pensionsgrundande

Du behöver skatta på ersättningen du får från a-kassan. Det görs automatiskt, så att det du får in på kontot från oss är din ersättning efter skatt. Ersättningen från a-kassan är pensionsgrundande vilket innebär att den hjälper dig till en bättre pension.

Så länge får du a-kassa

För varje ersättningsperiod kan du få ersättning från a-kassan i högst 300 dagar. Om du fått aktivitetsstöd räknas även de dagarna in i ersättningsperioden.

När ersättningsperioden är slut

När du har ungefär 70 dagar kvar undersöker vi om du uppfyller villkoren för att få ytterligare en ersättningsperiod. För att kunna få det behöver du uppfylla det så kallade arbetsvillkoret på nytt. Det betyder att du behöver ha arbetat i en viss omfattning under din period som arbetslös. Huvudregeln är att du behöver ha arbetat minst 60 timmar i månaden i 6 månader under en 12-månadersperiod som infaller efter den första dagen som du fick ersättning av oss.

Om du inte uppfyller villkoren för att få ytterligare en ersättningsperiod får du information från oss. Då behöver du kontakta Arbetsförmedlingen som tar ställning till om du ska delta i jobb- och utvecklingsgarantin. Då får du aktivitetsstöd som motsvarar 65 procent av din fastställda dagsförtjänst.

Karensdagar innan ersättning

Du måste ha varit arbetslös i totalt två vardagar innan du kan få ersättning från a-kassan. De dagarna kallas för karensdagar. Du måste tidrapportera för att karensdagarna ska börja räknas, och karensdagarna dras inte av från dina 300 ersättningsdagar. För varje ny ersättningsperiod får du nya karensdagar.

Relaterade sidor

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Så räknar vi

När du som medlem ansöker om ersättning från oss tittar vi bland annat på hur länge du har arbetat, hur mycket du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Utifrån det räknar vi ut vad vi kan betala ut till i ersättning.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen