Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
 • Bli medlem

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

1. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Skriv in dig som arbetssökande din första arbetslösa dag. När du har skrivit in dig skickar Arbetsförmedlingen information om dig till oss så att du finns i våra system.

 • Till Arbetsförmedlingen

2. Logga in och ansök

Logga in i e-tjänsten för ersättning och fyll i en ansökan om ersättning. Där får du bland annat fylla i vad du gjorde innan du blev arbetslös, och annan information som vi behöver för att kunna handlägga ditt ärende.

 • Logga in
 • Så behandlar vi dina personuppgifter

3. Följ att-göra-listan

När du fyllt i en ansökan skapas en att-göra-lista som guidar dig genom hela din ansökan. Där står det till exempel vilka handlingar och intyg du behöver skicka in till oss.

4. Be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg

En av uppgifterna på att-göra-listan är att begära ett arbetsgivarintyg från din arbetsgivare. Det lättaste sättet att göra det är genom att logga in i e-tjänsten för ersättning och klicka på ”Begär arbetsgivarintyg” under “E-tjänster/ladda upp”. Då kan du skicka ett förifyllt mejl till din arbetsgivare med en länk till arbetsgivarintyg.nu.

 • Om arbetsgivaren fyller i och skickar intyget via arbetsgivarintyg.nu får du ett meddelande
  när intyget är klart för att godkännas av dig. När du har godkänt intyget kan vi se det.
 • Om du fått arbetsgivarintyget som PDF laddar du upp det i e-tjänsten för ersättning.
 • Har du fått arbetsgivarintyget på papper behöver du ta en bild av det och ladda upp i e-tjänsten för ersättning.

5. Rapportera din tid och aktivitet

För varje vecka som du söker ersättning behöver du fylla i en tidrapport och skicka till oss. Det gör du i e-tjänsten för ersättning. Senast den 14 varje månad behöver du också skicka en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen.

6. Vi handlägger ditt ärende

När vi har tagit emot ditt ärende påbörjar vi handläggningen så snart vi kan. Om vi saknar något i din ansökan tar vi kontakt med dig genom att lägga till det som en uppgift på din att-göra-lista. Du får då ett meddelande i e-tjänsten för ersättning.

7. Beslut och utbetalning

Beslutet om ersättning får du i e-tjänsten för ersättning så snart handläggningen av ditt ärende är avslutad. Ersättningen betalas i regel på torsdagar. Om vi beslutar att du har rätt till ersättning betalar vi alltså ut den till dig på torsdagen veckan efter att du har fått ditt beslut.

Anmäl ett konto hos Swedbank

Kom ihåg att skriva in dina kontouppgifter hos Swedbank så att du får din ersättning direkt till ditt konto. De samordnar alla utbetalningar från a-kassan.

Vi finns här för dig!

Tveka inte att ta kontakt med oss om du känner dig osäker på vad som gäller för dig. Vi gör allt vi kan för att du ska få den hjälp du behöver utifrån din unika situation.

Anmäl eventuella förändringar till oss

Hur mycket du får i ersättning påverkas av många olika saker. För att du inte ska få för mycket eller för lite behöver du anmäla förändringar till oss inom två veckor. Anmäl förändringen genom att logga in i e-tjänsten för ersättning.

Är du osäker på om du behöver anmäla en förändring till oss, hör av dig. Det är bättre att anmäla för många förändringar än för få. Missar du att anmäla en förändring kan du nämligen bli skyldig att betala tillbaka pengar, riskera att förlora framtida ersättning eller bli av med ditt medlemskap i a-kassan.

Relaterade sidor

Om ersättningen från a-kassan

Som arbetslös kan du få upp till 26 400 kronor från a-kassan om du uppfyller vissa villkor. Till exempel behöver du ha jobbat ett visst antal timmar och vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. På den här sidan kan du läsa om villkoren för a-kassa, hur länge du kan få ersättning och hur mycket pengar du kan få.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

 • Information om cookies
 • Behandling av personuppgifter
 • Om webbplatsen