Att göra när du är arbetslös
Du som får ersättning från a-kassan får dina pengar varje torsdag, förutsatt att du har skickat in din tidrapport senast måndag samma vecka. Du behöver också skicka in din aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra för att få din ersättning.
Sök och tacka ja till jobb
A-kassan är en försäkring för dig som är ofrivilligt arbetslös. Därför behöver du göra allt du kan för att få ett nytt jobb, till exempel söka jobb aktivt och tacka ja om du blir erbjuden jobb eller en plats i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Tackar du nej till ett jobb ses du nämligen inte längre som ofrivilligt arbetslös och riskerar att bli av med din ersättning.
Kriterier för ersättning
För att få ersättning av oss behöver du löpande:
- söka jobb
- tacka ja om du blir erbjuden jobb
- aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen
- skicka din tidrapport till oss
- anmäla eventuella förändringar till oss
Aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen
Mellan den 1 och den 14 varje månad behöver du skicka in en så kallad aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Där berättar du för dem vilka jobb du har sökt och om annat du gjort för att förbättra möjligheterna att få ett jobb. Kontakta Arbetsförmedlingen om du behöver hjälp att aktivitetsrapportera.
Om du inte skickar in din aktivitetsrapport i tid får vi information om det från Arbetsförmedlingen. Då utreder vi om du haft godtagbara skäl att inte skicka in rapporten. Saknar du godtagbara skäl får du inte din ersättning från oss.
Skicka in din tidrapport till oss
Logga in i e-tjänsten för ersättning för att skicka in din tidrapport. Om du skickar in den senast på måndagen får du pengar på torsdagen samma vecka. Du väljer själv hur ofta du vill tidrapportera. Om du gör det för en vecka i taget får du utbetalning varje vecka, men du kan också vänta och rapportera till exempel för fyra veckor samtidigt. Då får du i stället utbetalningen när du har tidrapporterat för dina fyra veckor.
Du behöver skicka in dina tidrapporter inom nio månader. Vi får i regel inte betala ut ersättning till dig längre bak i tiden än så.
För att du ska få rätt ersättning är det viktigt att du fyller i tidrapporten på rätt sätt utifrån din situation. På sidan Tidrapportera kan du läsa om hur du gör för att tidrapportera rätt. Är du minsta osäker eller har funderingar om hur du ska fylla i tidrapporten är det bra att du hör av dig till oss.
Två karensdagar vid ny ersättningsperiod
När din ersättningsperiod börjar behöver du vara arbetslös i sammanlagt två vardagar innan du får ersättning. De dagarna kallas för karensdagar. Karensdagarna börjar räknas från den dagen du börjar tidrapportera.
Håll dig uppdaterad
När du har fyllt i en ansökan om ersättning hos Lärarnas a-kassa, skapas en att-göra-lista som guidar dig genom din ansökan. Här framgår vilka handlingar och intyg du behöver skicka in. Kom ihåg att logga in regelbundet för att se till att vi inte saknar några handlingar från dig.
Anmäl eventuella förändringar till oss
Hur mycket du får i ersättning påverkas av många olika saker. För att du inte ska få för mycket eller för lite behöver du anmäla förändringar till oss inom två veckor. Anmäl förändringen genom att logga in i e-tjänsten för ersättning.
Exempel på förändringar du behöver anmäla är:
- Du ansöker om att börja studera, både långa och korta kurser.
- Du börjar frilansa eller ta uppdrag.
- Du blir medlem i en styrelse.
- Du tar ett förtroendeuppdrag.
- Du ansöker om pension.
Är du osäker på om du behöver anmäla en förändring till oss, hör av dig. Det är bättre att anmäla för många förändringar än för få. Missar du att anmäla en förändring kan du nämligen bli skyldig att betala tillbaka pengar, riskera att förlora framtida ersättning eller bli av med ditt medlemskap i a-kassan.
Vi finns här för dig!
Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta oss. Du kan även besöka ‘Vanliga frågor och svar’ där vi har samlat våra mest frekventa frågor.