Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Utlandsarbete

I EU, EES och Schweiz finns ett samarbete som gör att du kan få a-kassa i Sverige när du har jobbat i ett annat EU-land, och vice versa. På den här sidan kan du läsa om hur det funkar med a-kassa om du har bott eller ska bo i ett annat land, om du vill söka jobb i ett annat land eller resa utomlands när du har a-kassa.

Gå med i a-kassan i landet du jobbar

Huvudregeln är att du ska försäkra din inkomst i det land där du arbetar. Du behöver därför ta reda på vad som gäller i just det landet du ska åka till. I vissa länder behöver du bli medlem i a-kassan precis som i Sverige, medan a-kassan i andra länder ingår i socialförsäkringssystemet du får del av som anställd.

Medlemstid i a-kassan när du arbetar utomlands

Är du med i a-kassan i ett annat EU- eller EES-land kan du tillgodoräkna dig både medlemstiden och den arbetade tiden om du senare behöver söka a-kassa i Sverige. Du behöver dock säkerställa att det inte blir något glapp mellan medlemstiden i a-kassan utomlands och i Sverige för att du ska kunna tillgodoräkna dig tiden.

A-kassa i Sverige efter en tid utomlands

Har du arbetat i ett annat EU- eller EES-land och nu är arbetslös i Sverige kan du ha rätt till a-kassa. Det första du behöver göra är att skriva in dig som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Om du inte redan är medlem i en svensk a-kassa behöver du också ansöka om medlemskap i en a-kassa. När det är gjort kan du ansöka om ersättning.

När du söker om a-kassa efter en tid utomlands kontaktar vi behörig institution i det landet du arbetat för att få ett intyg.  Om intyget visar att du har jobbat tillräckligt mycket och i övrigt uppfyller villkoren för a-kassa kan du få ersättning från oss. Har du varit medlem i a-kassan i landet där du jobbade i ett år eller mer kan du ha rätt till en inkomstbaserad ersättning från a-kassan i Sverige. Har du däremot inte varit medlem i a-kassan i landet där du arbetade har du rätt till grundersättning.

Har du däremot jobbat i ett land utanför EU eller EES kan du inte tillgodoräkna dig tiden du arbetat utomlands.

  • Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

Söka jobb i ett annat land och få a-kassa

Om du är arbetslös och får a-kassa har du möjlighet att åka till ett annat land inom EU eller EES för att söka jobb, och samtidigt behålla din a-kassa i Sverige under tre månader. Innan du åker behöver du i god tid ansöka om intyget U2 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och få godkänt beslut. Du behöver också ha rätt till a-kassa, vara helt arbetslös och ha varit inskriven som på Arbetsförmedlingen i minst fyra veckor före din avresa.

Kontakta oss om du vill åka utomlands och söka jobb så hjälper vi dig.

Resa utomlands tillfälligt med a-kassa

Får du ersättning från a-kassan och ska åka utomlands? Är det en kortare resa fyller du i ”kan inte ta arbete” i din tidrapport. Är du borta mer än en vecka behöver du inte fylla i tidrapporten alls, eftersom du bara fyller i den när du söker ersättning.

  • Logga in och tidrapportera

Arbete i Storbritannien

Har du jobbat eller ska du jobba i Storbritannien? Det finns så kallade övergångsavtal som gör att det fungerar på ungefär samma sätt som för länder inom EU och EES, men med några undantag. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Relaterade sidor

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Kontakta oss

Det finns flera sätt att komma i kontakt med oss. Du kan ringa, chatta med oss eller skicka ett meddelande till oss i inloggat läge. På den här sidan kan du läsa mer om hur du kommer i kontakt med oss.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen