Tillfälligt problem med att ladda upp dokument i våra e-tjänster. Vi arbetar på att lösa situationen så snabbt som möjligt.

Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Föräldraledig

Är du föräldraledig på heltid räknas du inte som arbetslös och har därför inte rätt till a-kassa. Som medlem i a-kassan under din föräldraledighet har du dock goda chanser till bra ersättning om du blir arbetslös efter din föräldraledighet. På den här sidan kan du läsa om hur det funkar med a-kassa om du varit eller ska vara föräldraledig.

Föräldraledig på heltid

Om du får ersättning från oss men ska vara föräldraledig på heltid räknas du inte längre som arbetslös. I så fall ska du meddela Arbetsförmedlingen att du är föräldraledig och sluta tidrapportera till oss.

Om du fick a-kassa innan föräldraledigheten och fortfarande är arbetslös efter den får du som regel fortsätta på samma ersättningsperiod.

Medan du är föräldraledig får du föräldrapenning från Försäkringskassan.

Föräldraledig på deltid eller enstaka dagar

Om du får a-kassa och är föräldraledig på deltid eller under enstaka dagar behöver du fylla i föräldraledighet i dina tidrapporter. Kom ihåg att också fylla i de så kallade garantidagarna (dagar på lägstanivå) som du tar ut från Försäkringskassan.

Är du föräldraledig vissa dagar i veckan behöver du intyga till oss att det inte hindrar dig att söka och ta jobb.

Föräldrapenning på helgen

Du kan ta ut föräldrapenning på lördagar och söndagar utan att det påverkar din a-kassa. Däremot behöver du ändå tidrapportera föräldrapenningen så att dina uppgifter stämmer överens med de uppgifter vi får från Försäkringskassan.

Arbetslös efter föräldraledigheten

Om du är arbetslös efter föräldraledigheten men jobbade innan kan du få a-kassa om du uppfyller villkoren. Bland annat behöver du ha arbetat ett visst antal timmar. Föräldraledigheten är överhoppningsbar. Det betyder att vi kan leta efter arbetade timmar innan du påbörjade din föräldraledighet så länge du tagit ut föräldrapenning minst halva månaden, eller om barnet varit under två år under föräldraledigheten.

  • Så söker du ersättning

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss! Det går bra att ringa, chatta eller logga in och skicka ett meddelande.

Relaterade sidor

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

Medlemskap

Bli medlem i Lärarnas a-kassa Vi försäkrar det vi bryr oss om, inte för att vi förväntar oss att något ska hända utan för att vi ska klara oss om det oförutsedda händer. Samma sak gäller för inkomsten – som medlem i a-kassan försäkrar du din inkomst så att du kan känna dig trygg om du blir arbetslös.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen