Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
 • Bli medlem

Så räknar vi

När du som medlem ansöker om ersättning från oss tittar vi bland annat på hur länge du har arbetat, hur mycket du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Utifrån det räknar vi ut vad vi kan betala ut till i ersättning.

Ersättningen baseras på tidigare arbete

Som mest kan du få 1 200 kronor per dag i ersättning. Hur mycket du får från a-kassan beror på:

 • Hur många timmar du arbetat i genomsnitt varje vecka innan du blev arbetslös.
 • Hur mycket du tjänade per dag i genomsnitt innan du blev arbetslös.
 • Om du har rätt till inkomstbaserad ersättning eller om du får grundersättning.
 • Om du når upp till taket i försäkringen.
 • Om ersättningen från a-kassan

Ramtiden är 12 månader

Din ersättning baseras på det arbete du haft under den så kallade ramtiden. Ramtiden är alltid 12 månader bakåt i tiden från den dag du anmält dig som arbetslös på Arbetsförmedlingen. För att få fram vad du får i ersättning tittar vi på hur mycket du har arbetet och hur mycket du tjänat under ramtiden och delar med 12. Vi delar alltid med 12 månader även om du inte har arbetat alla månaderna i ramtiden.

Ersättningen baseras på din genomsnittliga arbetade tid och din genomsnittliga inkomst. Månader du till exempel varit sjuk eller föräldraledig kan vi i vissa fall hoppa över, då ingår de inte i ramtiden.

Det finns två ersättningsnivåer

Grundersättning

Om du får grundersättning baseras din ersättning enbart på din genomsnittliga arbetstid innan du blev arbetslös. Vad du har tjänat i genomsnitt påverkar alltså inte storleken på grundersättningen.

Om din genomsnittliga arbetstid varit 40 timmar per vecka innan du blev arbetslös, har du rätt till 510 kronor per dag. Är din genomsnittliga arbetstid lägre än så, minskar din ersättning proportionerligt. Grundersättningen är på samma nivå under hela ersättningsperioden.

Inkomstbaserad ersättning

Du som har inkomstbaserad ersättning får 80 procent av din genomsnittliga inkomst under de första 200 ersättningsdagarna och 70 procent de resterande dagarna, upp till ett tak. Under dag 1–100 är taket 1 200 kronor per dag. Från och med dag 101 är taket för ersättningen 1 000 kronor per dag.

Om du har barn under 18 år när dina 300 ersättningsdagar tar slut, kan du få ersättning i ytterligare 150 dagar. Ersättningen motsvarar då 70 procent av din genomsnittliga inkomst.

 • Läs mer om inkomstförsäkringen
 • Om ersättningen från a-kassan

Lagen styr villkoren för a-kassan

Lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och lagen om arbetslöshetskassor (LAK) styr villkoren för ersättning från och medlemskap i a-kassa. Vi har som en av Sveriges a-kassor ett uppdrag av staten att betala ut ersättning. Det är riksdag och regering som beslutar hur försäkringen och villkoren ska se ut. På sidan Lagarna som styr oss kan du hitta länkar till lagarna som styr vår verksamhet.

Räkna ut dina ersättningsdagar

Använd omräkningstabellen för att beräkna hur många dagar du kan få ersättning under en vecka från oss. För att räkna ut ersättningen behöver du veta din genomsnittliga arbetade tid, din arbetsmöjlighet och hindertid. 

Omräkningstabellen

Vi finns här för dig!

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta oss. Du kan även besöka ‘Vanliga frågor och svar’ där vi har samlat våra mest frekventa frågor.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

 • Information om cookies
 • Behandling av personuppgifter
 • Om webbplatsen