Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
 • Bli medlem

Inkomstförsäkring och a-kassa

Som medlem i både facket och a-kassan kan du ha rätt till fackets inkomstförsäkring. Den kompletterar ersättningen från a-kassan om du skulle bli arbetslös. På den här sidan kan du läsa om vad som krävs för att få ersättning genom inkomstförsäkringen.

Så mycket pengar kan du få

A-kassan ersätter dig med 80 procent av din genomsnittliga lön upp till 33 000 kronor. Om du har tjänat mer än så kan du söka extra ersättning genom inkomstförsäkringen du får som medlem i facket. Hur mycket du får ut från inkomstförsäkringen beror på vilket fackförbund du är medlem i. Vi rekommenderar Sveriges Lärares och Sveriges Skolledares inkomstförsäkringar. De är extra förmånliga i jämförelse med andra inkomstförsäkringar.

Sveriges Lärares och Sveriges Skolledares inkomstförsäkringar

Genom Sveriges Lärares och Sveriges Skolledares inkomstförsäkring kan du få 80 procent av inkomsten upp till 100 000 kronor om du skulle bli arbetslös. Är du bara med i a-kassan får du 80 procent av inkomsten upp till 33 000 kronor. Hur mycket du kan få beror alltså på vad du tjänade innan du blev arbetslös. Detta får du genom Sveriges Lärares och Sveriges Skolledares inkomstförsäkringar:

 • Ersättning upp till hela 100 000 kronor. Många andra inkomstförsäkringar har ett lägre maxbelopp.
 • 200 dagar med ersättning, till skillnad från många andra inkomstförsäkringar som bara gäller i 120 dagar.

Du behöver två medlemskap

För att kunna få ut pengar genom Sveriges Lärares eller Sveriges Skolledares inkomstförsäkring behöver du:

 • Vara medlem både i a-kassan och i Sveriges Lärare eller Sveriges Skolledare.
 • Blivit beviljad inkomstbaserad ersättning från a-kassan.
 • Varit yrkesaktiv medlem i Sveriges Lärare eller Sveriges Skolledare under 12 månader eller mer.
 • Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap i Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.
 • Bli medlem i Sveriges Lärare
 • Bli medlem i Lärarnas-akassa

Lägre schablonskatt med Sveriges Lärares inkomstförsäkring

Från Sveriges Lärares inkomstförsäkring dras även en lägre schablonskatt än för många andra inkomstförsäkringar. I stället för att följa skattetabellen för a-kasseersättning, följer de tabellen för lön. Du får alltså någon tusenlapp mer i månaden än genom andra inkomstförsäkringar.

Så söker du inkomstförsäkring genom Lärarförsäkringar

Ersättning från Sveriges Lärares och Sveriges Skolledares inkomstförsäkringen säker du hos Lärarförsäkringar. På deras webb kan du läsa mer om hur du går till väga för att söka ersättning.

Relaterade sidor

Om ersättningen från a-kassan

Som arbetslös kan du få upp till 26 400 kronor från a-kassan om du uppfyller vissa villkor. Till exempel behöver du ha jobbat ett visst antal timmar och vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. På den här sidan kan du läsa om villkoren för a-kassa, hur länge du kan få ersättning och hur mycket pengar du kan få.

Skillnaden mellan a-kassan och facket

A-kassan och facket har olika uppdrag men arbetar ofta tillsammans. Du måste inte vara medlem i både facket och a-kassan men väljer du att gå med i båda får du ta del av fler förmåner. På den här sidan kan du läsa om skillnaden mellan facket och a-kassan.

Kontakta oss

Det finns flera sätt att komma i kontakt med oss. Du kan ringa, chatta med oss eller skicka ett meddelande till oss i inloggat läge. På den här sidan kan du läsa mer om hur du kommer i kontakt med oss.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

 • Information om cookies
 • Behandling av personuppgifter
 • Om webbplatsen