Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Företagare

Har eller har du haft ett företag och vill ansöka om a-kassa? Eller är du kanske företagare vid sidan av ditt ordinarie arbete och vill veta vad som gäller? Här kan du läsa om hur det fungerar med a-kassa för dig som driver ett eget företag.

Få a-kassa som företagare

Du som har ett eget företag kan få a-kassa i fyra olika fall:

  • Om vi godkänner ditt arbete i företaget som extraarbete.
  • Om vi godkänner ditt företag som ett så kallat deltidsföretag.
  • Om du har ett uppehåll i din företagsverksamhet.
  • Om du avvecklar ditt företag.

Om du har arbetat heltid som företagare

Har du arbetat heltid i ditt företag och vill ha ersättning från a-kassan behöver du ha ett uppehåll i verksamheten eller avveckla företaget.

Att ta uppdrag kan likställas med att vara företagare

Om du tar uppdrag, frilansar eller arbetar som konsult jämställs du med företagare om du har ett uppdrag som är självständigt gentemot uppdragsgivaren. Om du är så kallat egenanställd och fakturerar via ett egenanställningsföretag räknas det alltså i många fall som att du är företagare. Det kan påverka dina möjligheter att få a-kassa.

Det som avgör om du är företagare eller inte är alltså inte hur du fakturerar, utan din självständighet gentemot uppdragsgivaren. Det är flera saker som påverkar om vi bedömer att du är uppdragstagare eller inte. Det är omständigheterna som avgör.

Anmäl eventuella förändringar till oss

Hur mycket du får i ersättning påverkas av många olika saker. För att du inte ska få för mycket eller för lite behöver du anmäla förändringar till oss inom två veckor. Anmäl förändringen genom att logga in i e-tjänsten för ersättning.

Är du osäker på om du behöver anmäla en förändring till oss, hör av dig. Det är bättre att anmäla för många förändringar än för få. Missar du att anmäla en förändring kan du nämligen bli skyldig att betala tillbaka pengar, riskera att förlora framtida ersättning eller bli av med ditt medlemskap i a-kassan.

  • Logga in
  • Så behandlar vi dina personuppgifter

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss! Det går bra att ringa, chatta eller logga in och skicka ett meddelande.

Relaterade sidor

Deltidsarbete

Är du arbetslös behöver det inte betyda att du inte arbetar alls. Du kan till exempel ha en deltidstjänst, trots att du vill och kan arbeta heltid. Då finns det möjlighet att få a-kassa för den tiden du är utan jobb. Här kan du läsa mer om a-kassa och deltidsarbete.

Extraarbete eller bisyssla

Extraarbete är det arbete som utför utöver ditt ordinarie heltidsarbete. Extraarbetet kan påverka din a-kassa, därför behöver du meddela oss om du arbetar extra. På den här sidan kan du läsa om att arbeta extra när du får a-kassa.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen