Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
 • Bli medlem

Extraarbete eller bisyssla

Extraarbete är det arbete som utför utöver ditt ordinarie heltidsarbete. Extraarbetet kan påverka din a-kassa, därför behöver du meddela oss om du arbetar extra. På den här sidan kan du läsa om att arbeta extra när du får a-kassa.

Ansök om att få ditt extraarbete godkänt

Om du arbetar extra och ansöker om att få ersättning från a-kassan behöver du få ditt extraarbete, eller bisyssla som det också kallas, godkänt av oss. Detta gäller både om du söker ersättning för första gången eller påbörjar en ny ersättningsperiod.

För att vi ska godkänna ditt extraarbete behöver du uppfylla följande villkor:

 • Du har arbetat extra parallellt med ett heltidsarbete under minst 12 månader.
 • Du tjänar högst 3 060 kronor i genomsnitt per vecka (gäller endast anställning, har du ett eget företag behöver du kontakta oss).
 • Ditt extraarbete hindrar dig inte från att ta ett lämpligt heltidsarbete.
 • Du utökar inte antalet timmar du arbetar extra under arbetslösheten.

Tidrapportera inte vid godkänt extraarbete

Ett godkänt extraarbete behöver du inte fylla i på dina tidrapporter, det påverkar inte din ersättning.

Om du börjar arbeta mer

Vi baserar vårt beslut om godkänt extraarbete på antalet timmar som du arbetar extra. Börjar du arbeta mer än du talat om för oss är det inte längre ett godkänt extraarbete. Det innebär att:

 • Är det ett företag upphör rätten till a-kassa.
 • Är det en anställning gör vi avdrag för alla timmar du arbetar.

Om du tjänar mer än 3060 kronor

Om du tjänar mer än 3060 kronor i veckan i en anställning som du har som extraarbete kan vi inte godkänna deltidsanställningen som ett extraarbete. Då ska du fylla i din arbetade tid när du tidrapporterar.

Om du har ett företag som extraarbete och tjänar mer än 3060 kr per vecka drar vi av det överskjutande beloppet från din ersättning. Extraarbetet får inte hindra dig från att ta ett heltidsarbete.

Anmäl eventuella förändringar till oss

Hur mycket du får i ersättning påverkas av många olika saker. För att du inte ska få för mycket eller för lite behöver du anmäla förändringar till oss inom två veckor. Anmäl förändringen genom att logga in i e-tjänsten för ersättning.

Är du osäker på om du behöver anmäla en förändring till oss, hör av dig. Det är bättre att anmäla för många förändringar än för få. Missar du att anmäla en förändring kan du nämligen bli skyldig att betala tillbaka pengar, riskera att förlora framtida ersättning eller bli av med ditt medlemskap i a-kassan.

 • Logga in
 • Så behandlar vi dina personuppgifter

Vi finns här för dig!

Tveka inte att ta kontakt med oss om du känner dig osäker på vad som gäller för dig. Vi gör allt vi kan för att du ska få den hjälp du behöver utifrån din unika situation.

Relaterade sidor

Deltidsarbete

Är du arbetslös behöver det inte betyda att du inte arbetar alls. Du kan till exempel ha en deltidstjänst, trots att du vill och kan arbeta heltid. Då finns det möjlighet att få a-kassa för den tiden du är utan jobb. Här kan du läsa mer om a-kassa och deltidsarbete.

Företagare

Har eller har du haft ett företag och vill ansöka om a-kassa? Eller är du kanske företagare vid sidan av ditt ordinarie arbete och vill veta vad som gäller? Här kan du läsa om hur det fungerar med a-kassa för dig som driver ett eget företag.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

 • Information om cookies
 • Behandling av personuppgifter
 • Om webbplatsen