Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Deltidsarbete

Är du arbetslös behöver det inte betyda att du inte arbetar alls. Du kan till exempel ha en deltidstjänst, trots att du vill och kan arbeta heltid. Då finns det möjlighet att få a-kassa för den tiden du är utan jobb. Här kan du läsa mer om a-kassa och deltidsarbete.

Deltidsarbete och a-kassa är möjligt i 60 veckor

Du kan få a-kassa medan du arbetar deltid under  60 veckor som mest. Den så kallade 60-veckorsregeln gäller oavsett om du arbetar många eller få timmar per vecka, och oavsett om du är timanställd eller har en deltidsanställning på en viss procent.

När dina deltidsveckor är slut

När dina 60 deltidsveckor är slut får vi inte längre betala ut ersättning till dig under de veckor du arbetar. Då kan du bara få ersättning för de veckor du är helt arbetslös. När dina deltidsveckor är slut får du ett beslut från oss.

Tänk på att:

  • Om du är anställd på en viss procent behöver du inte längre tidrapportera, eftersom du inte längre kan få ersättning när du arbetar på deltid.
  • Om du har en timanställning ska du fortsätta tidrapportera precis som vanligt. Då kan du få ersättning för de veckor du är helt arbetslös.

Fortsätt få ersättning under veckor du är helt arbetslös

Vi kan fortsätta betala ut ersättning för veckor som du är helt arbetslös om du inte kommit upp i sammanlagt 300/450 dagar, alltså antalet dagar i din ersättningsperiod. Efter det prövar vi om du uppfyller villkoren för en ny ersättningsperiod. Varje ny ersättningsperiod består av 60 deltidsveckor.

  • Mer om antal dagar med ersättning

Säga upp sig från deltidsarbete

Om du väljer att säga upp dig från ditt deltidsarbete när dina 60 deltidsveckor är slut kan du i vissa fall få fortsatt ersättning från oss.

I så fall behöver du tänka på att:

  • Du måste söka arbete motsvarande den tid du har intygat att du vill och kan arbeta.
  • Din inkomst från arbetet du lämnar ska vara lägre än ersättningen du kan få från oss.

Säger du upp dig innan dina 60 deltidsveckor är slut riskerar du att få 45 avstängningsdagar.

Kontakta oss innan du säger upp dig

Det är viktigt att du kontaktar oss innan du säger upp dig. För att du sa kunna fortsätta få a-kassa behöver vi nämligen undersöka om du har giltiga skäl att säga upp dig när dina deltidsveckor är slut.

Att ta uppdrag kan likställas med att vara företagare

Om du tar uppdrag, frilansar eller arbetar som konsult jämställs du med företagare om du har ett uppdrag som är självständigt gentemot uppdragsgivaren. Om du är så kallat egenanställd och fakturerar via ett egenanställningsföretag räknas det alltså i många fall som att du är företagare. Det kan påverka dina möjligheter att få a-kassa.

Det som avgör om du är företagare eller inte är alltså inte hur du fakturerar, utan din självständighet gentemot uppdragsgivaren. Det är flera saker som påverkar om vi bedömer att du är uppdragstagare eller inte. Det är omständigheterna som avgör.

Relaterade sidor

Företagare

Har eller har du haft ett företag och vill ansöka om a-kassa? Eller är du kanske företagare vid sidan av ditt ordinarie arbete och vill veta vad som gäller? Här kan du läsa om hur det fungerar med a-kassa för dig som driver ett eget företag.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Studier

Vanligtvis kan du inte få a-kassa samtidigt som du studerar. Det beror på att du inte räknas som arbetslös om du är student. Det finns dock vissa undantag när du kan få a-kassa ändå. På den här sidan hittar du information om a-kassa och studier.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen