Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
 • Bli medlem

Säga upp sig själv

Du kan få a-kassa även om du säger upp dig själv. I normala fall får du vänta i 45 dagar innan du kan få a-kassa. På den här sidan kan du läsa om vilka regler som gäller för dig som vill säga upp dig från ditt arbete.

45 avstängningsdagar innan du får ersättning

När du säger upp dig själv, eller själv gör så att arbetsgivaren säger upp dig, får du i normala fall 45 så kallade avstängningsdagar innan du kan få a-kassa. Det innebär att du får vänta ungefär nio veckor innan du kan få ersättning. Har du föräldrapenning eller sjukpenning kan det ta längre tid att nå upp i 45 avstängningsdagar, eftersom det bara är de dagar du skulle ha jobbat som räknas.

Om du har giltiga skäl blir du inte avstängd

För att inte bli avstängd i 45 dagar behöver du ha ett giltigt skäl för uppsägning. Skälet behöver vara styrkt med ett intyg.

Giltiga skäl för uppsägning kan vara:

 • Att du har hälsoskäl som gör att du inte kan arbeta med ditt tidigare arbete eller med något annat arbete hos din arbetsgivare. Hälsoskälen måste vara styrkta genom ett läkarintyg som har utfärdats innan du säger upp dig. Det måste även vara styrkt att du och din arbetsgivare har uttömt alla möjligheter till anpassning av ditt arbete och till omplacering.
 • Din arbetsplats flyttar och det är omöjligt för dig att dagpendla eller att flytta med.
 • Du kan intyga att du är utsatt för mobbning eller trakasserier på din arbetsplats som inte har blivit bättre trots insatser, och att omplacering inte är möjligt.
 • Arbetsgivaren betalar inte ut den lön som ni kommit överens om.
 • Dina 60 deltidsveckor är slut och du tackar nej till en anställning där inkomsten är lägre än vad du kan få i ersättning från oss om du är arbetslös på heltid.
 • Du och din arbetsgivare kommer överens om att din anställning ska avslutas. En sådan överenskommelse behöver vara personlig och vara på arbetsgivarens initiativ.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag

För att dina avstängningsdagar ska börja räknas av behöver du skriva in dig på Arbetsförmedlingen första dagen efter att din anställning upphört. Dessutom behöver du söka ersättning från oss och börja skicka in tidrapporter.

 • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Relaterade sidor

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

Tidrapportera

För att få din ersättning från a-kassan behöver du skicka in tidrapporter till oss för varje vecka som du söker ersättning för. På den här sidan kan du läsa om hur du fyller i din tidrapport och vad som kan vara bra att tänka på.

Regler och villkor för a-kassa

Det finns ett antal regler och villkor som påverkar om du har rätt till a-kassa och hur mycket pengar du får. På den här sidan kan du läsa om några av dem, och vill du läsa mer kan du klicka på respektive situation i menyn.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

 • Information om cookies
 • Behandling av personuppgifter
 • Om webbplatsen