Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Sjukdom

Om du blir sjuk medan du får a-kassa får du pengar från Försäkringskassan i stället. Om du blivit sjuk av ditt arbete och inte längre får sjukpenning kan du i vissa fall få a-kassa. På den här sidan kan du läsa mer om hur a-kassan funkar om du blir sjuk.

Sjuk medan du får ersättning

Om du blir sjuk medan du får ersättning från oss ska du göra följande:

  1. Sjukanmäl dig till Försäkringskassan din första sjukdag.
  2. Fyll i att du är sjuk i dina tidrapporter som du skickar till oss.
  3. Friskanmäl dig till Försäkringskassan när du är frisk igen.
  4. Fyll i tidrapporten som vanligt.
  • Logga in
  • Så behandlar vi dina personuppgifter

Om du blir sjuk av ditt arbete

I normala fall får du ersättning från Försäkringskassan om du blir sjuk så att du inte kan jobba på ditt jobb. Men efter 180 dagar med sjukpenning finns det möjlighet att få a-kassa om du inte längre får pengar från Försäkringskassan. För att få a-kassa behöver du vara tjänstledig på grund av hälsoskäl och uppfylla ett antal villkor, till exempel att du inte kan jobba med något annat hos samma arbetsgivare.

Sjukdom och grundvillkoren för a-kassa

Ett av grundvillkoren för att få a-kassa är att du kan och vill arbeta minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar per vecka. Om du har en bestående nedsättning av din arbetsförmåga som gör att du inte kan arbeta i den omfattningen ska du i stället vända dig till Försäkringskassan och ansöka om sjuk- eller aktivitetsersättning.

Är du däremot tillfälligt sjukskriven på deltid har du möjlighet att få ersättning av oss så länge du trots din sjukdom kan ta ett jobb på minst 3 timmar per arbetsdag och i genomsnitt 17 timmar per vecka.

Vi finns här för dig!

Tveka inte att ta kontakt med oss om du känner dig osäker på vad som gäller för dig. Vi gör allt vi kan för att du ska få den hjälp du behöver utifrån din unika situation.

Relaterade sidor

Regler och villkor för a-kassa

Det finns ett antal regler och villkor som påverkar om du har rätt till a-kassa och hur mycket pengar du får. På den här sidan kan du läsa om några av dem, och vill du läsa mer kan du klicka på respektive situation i menyn.

Söka ersättning

Har du precis blivit arbetslös är det mycket som kan kännas överväldigande och komplicerat. Till exempel kan det vara svårt att ansöka om ersättning från a-kassan. På den här sidan kan du läsa om hur du gör.

Så räknar vi

När du som medlem ansöker om ersättning från oss tittar vi bland annat på hur länge du har arbetat, hur mycket du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Utifrån det räknar vi ut vad vi kan betala ut till i ersättning.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen