Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Studier

Vanligtvis kan du inte få a-kassa samtidigt som du studerar. Det beror på att du inte räknas som arbetslös om du är student. Det finns dock vissa undantag när du kan få a-kassa ändå. På den här sidan hittar du information om a-kassa och studier.

A-kassa medan du studerar

Under vissa förhållanden kan du få a-kassa medan du studerar. Precis som annars behöver du då uppfylla de vanliga villkoren för a-kassa. För att få a-kassa när du studerar behöver du dessutom uppfylla några fler villkor.

Börja studera när du får a-kassa

Om du får ersättning från oss och vill börja studera behöver vi godkänna studierna för att du ska fortsätta få ersättning. Det gäller även för kortare kurser. Hör därför av dig till oss så fort du funderar på att gå en kurs eller studera så hjälper vi dig vidare.

För att vi ska kunna godkänna studierna kan kursen vara som längst 20 veckor.

Orienteringskurs och a-kassa

Det finns möjlighet att få a-kassa samtidigt som du deltar i en utbildning eller annan aktivitet på hel- eller deltid under förutsättning att aktiviteten syftar till

  • att ge en orientering om olika yrken och utbildningsvägar eller
  • att underlätta omställning från ett arbete till ett annat.

Du kan som mest få ersättning i 15 dagar i samband med en orienteringskurs under en och samma ersättningsperiod.

Anmäl eventuella förändringar till oss

Hur mycket du får i ersättning påverkas av många olika saker. För att du inte ska få för mycket eller för lite behöver du anmäla förändringar till oss inom två veckor. Anmäl förändringen genom att logga in i e-tjänsten för ersättning.

Är du osäker på om du behöver anmäla en förändring till oss, hör av dig. Det är bättre att anmäla för många förändringar än för få. Missar du att anmäla en förändring kan du nämligen bli skyldig att betala tillbaka pengar, riskera att förlora framtida ersättning eller bli av med ditt medlemskap i a-kassan.

  • Logga in
  • Så behandlar vi dina personuppgifter

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss! Det går bra att ringa, chatta eller logga in och skicka ett meddelande.

Relaterade sidor

Studentmedlem

Behöver man verkligen gå med i a-kassan redan som student? Svaret på den frågan är ja. Genom att vara medlem i a-kassan försäkrar du din inkomst om det oväntade skulle hända. Eller det väntade, till exempel att du tar examen och inte får jobb på en gång.

A-kassa efter studier

I många fall har du rätt till ersättning när du har avslutat dina studier och söker jobb, eller om du efter studierna får en tidsbegränsad anställning som tar slut innan du hunnit få ett nytt jobb.

Kontakta oss

Det finns flera sätt att komma i kontakt med oss. Du kan ringa, chatta med oss eller skicka ett meddelande till oss i inloggat läge. På den här sidan kan du läsa mer om hur du kommer i kontakt med oss.

Vanliga frågor om studier

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen