Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Ferielön

Att ha en ferietjänst innebär att man arbetar fler timmar under läsåret och är ledig en längre period under sommaren, vilket är vanligt bland lärare. Att få ferielön påverkar i stort sett inte ersättningen från a-kassan, men det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på när du har en ferietjänst.

Om du inte får ferielön under sommaren

Som anställd med ferietjänst har du i regel arbetat in den lön du får på sommaren under det gångna läsåret. Har du inte arbetat ett helt läsår på din arbetsplats riskerar du därför att stå utan inkomst under hela eller delar av sommarperioden. Om din anställning har avslutats och du är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen har du då möjlighet att få a-kassa i stället.

Om du fortfarande är anställd under sommaren kan du däremot inte få pengar från a-kassan, oavsett om du får ferielön eller inte. Du får nämligen inte ha en anställning samtidigt som du får a-kassa.

  • Gå med i Lärarnas a-kassa

Om du får ferielön utbetald innan sommaren

I vissa fall avslutas en anställning innan sommaren och den inarbetade ferielönen betalas ut i en klumpsumma. I så fall påverkas inte a-kassan, utan så länge anställningen är avslutad och du uppfyller villkoren för a-kassa kan du få ersättning från oss under sommaren. Du kan läsa mer om ferietjänst på Sveriges Lärares webb.

  • Till Sveriges Lärare

Relaterade sidor

Så räknar vi

När du som medlem ansöker om ersättning från oss tittar vi bland annat på hur länge du har arbetat, hur mycket du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Utifrån det räknar vi ut vad vi kan betala ut till i ersättning.

Om ersättningen från a-kassan

Som arbetslös kan du få upp till 26 400 kronor från a-kassan om du uppfyller vissa villkor. Till exempel behöver du ha jobbat ett visst antal timmar och vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. På den här sidan kan du läsa om villkoren för a-kassa, hur länge du kan få ersättning och hur mycket pengar du kan få.

Medlemskap

Bli medlem i Lärarnas a-kassa Vi försäkrar det vi bryr oss om, inte för att vi förväntar oss att något ska hända utan för att vi ska klara oss om det oförutsedda händer. Samma sak gäller för inkomsten – som medlem i a-kassan försäkrar du din inkomst så att du kan känna dig trygg om du blir arbetslös.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen