Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Skattereduktion för medlemsavgiften till a-kassan

|Senast uppdaterad:

Från den 1 juli 2022 får du en så kallad skattereduktion på avgiften till a-kassan. Det innebär att du som medlem betalar in medlemsavgiften till oss som vanligt, men får tillbaka 25 procent av beloppet när du får tillbaka på skatten.

Antalet betalade medlemsavgifter har betydelse

Beloppet som ger dig rätt till skattereduktion varierar beroende på hur mycket och när du har betalat in din avgift. Beloppet du får tillbaka på skatten baseras på de sammanlagda avgifter som du har betalat in under perioden 1 juli-31 december 2022.

Om du exempelvis är medlem i Lärarnas a-kassa och betalat in medlemsavgiften, 140 kronor under alla 6 månaderna (juli-december 2022) kommer skatten att minska med 25 procent av det totala beloppet på 840 kronor, det vill säga 210 kronor. Har du betalat färre månader eller betalat in avgiften för 2022 försent, (den blev inbetald under 2023), blir det ett lägre belopp. Vilket belopp som redovisas på just din skattedeklaration beror alltså på hur mycket du betalat in och när.

Allt sker automatiskt

Vi har skickat kontrolluppgifter till Skatteverket för alla våra medlemmar som inte har tackat nej till det. Skatteverket har sedan beräknat hur stor skattereduktionen blir och förtryckt det i deklarationen. Det enda du behöver göra är att kontrollera att uppgiften om inbetald a-kasseavgift stämmer.

Läs mer under vanliga frågor och svar

Under vanliga frågor och svar kan du läsa mer om vår medlemsavgift. Du är självklart också välkommen att ringa till eller chatta med oss om du har några frågor.

  • Om medlemsavgiften
  • Vanliga frågor och svar

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen