Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Avgångsvederlag

Avgångsvederlag är en ersättning du får av din arbetsgivare i samband med att din anställning upphör. På den här sidan kan du läsa mer om avgångsvederlag och vad du behöver göra för att få a-kassa efter att avgångsvederlaget är slut.

Tid med avgångsvederlag räknas som arbete

Under den tid som du får avgångsvederlag räknas du fortfarande som anställd och inte som arbetslös. Det betyder att du inte kan få ersättning från a-kassan då. Däremot räknas tiden när du fått avgångsvederlag som arbetad tid som kan hjälpa dig att få högre ersättning per dag när avgångsvederlaget är slut.

  • Om ersättningen från a-kassan

Tänk på detta om du får avgångsvederlag

När din anställning avslutas med avgångsvederlag är det viktigt att du så snart som möjligt:

  • Anmäler dig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande för att skydda din så kallade sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
  • Skickar in arbetsgivarintyg och en kopia på överenskommelsen om avgångsvederlag till oss. Då kan vi hjälpa dig att räkna ut när du kan ansöka om a-kassa.
  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Skydda din SGI

För att kunna få ersättning från Försäkringskassan när du är sjuk eller föräldraledig behöver du ha en så kallad sjukpenninggrundande inkomst (SGI). För att den inte ska sänkas behöver du skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen under tiden du får avgångsvederlag.

A-kassa efter avgångsvederlag

Tiden som avgångsvederlaget sträcker sig räknar vi ut genom att dela den totala summan av avgångsvederlaget med din genomsnittliga lön. Om du inte har fått ett nytt jobb när avgångsvederlaget är slut kan du ha rätt till a-kassa.

Kontakta oss om du behöver hjälp med att räkna ut hur länge ditt avgångsvederlag räcker. Då kan vi tillsammans ta reda på när du kan ansöka om a-kassa.

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss! Det går bra att ringa, chatta eller logga in och skicka ett meddelande.

Relaterade sidor

Om ersättningen från a-kassan

Som arbetslös kan du få upp till 26 400 kronor från a-kassan om du uppfyller vissa villkor. Till exempel behöver du ha jobbat ett visst antal timmar och vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. På den här sidan kan du läsa om villkoren för a-kassa, hur länge du kan få ersättning och hur mycket pengar du kan få.

Så räknar vi

När du som medlem ansöker om ersättning från oss tittar vi bland annat på hur länge du har arbetat, hur mycket du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Utifrån det räknar vi ut vad vi kan betala ut till i ersättning.

Logga in

Våra e-tjänster I våra e-tjänster kan du som är medlem ansöka om ersättning, tidrapportera, skicka meddelanden till oss och hantera ditt medlemskap. Välj vilken e-tjänst du vill logga in i beroende på ditt ärende.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen