Tillfälligt problem med att ladda upp dokument i våra e-tjänster. Vi arbetar på att lösa situationen så snabbt som möjligt.

Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Studentmedlem

Behöver man verkligen gå med i a-kassan redan som student? Svaret på den frågan är ja. Genom att vara medlem i a-kassan försäkrar du din inkomst om det oväntade skulle hända. Eller det väntade, till exempel att du tar examen och inte får jobb på en gång.

Bli studentmedlem

Läs mer om medlemskapet i a-kassan och bli medlem.

Byt till oss

Vi kan hjälpa dig att byta till oss utan glapp i medlemskapstiden.

Ersättning efter examen

I många fall har du rätt till ersättning när du har avslutat dina studier och söker jobb, eller om du efter studierna får en tidsbegränsad anställning som tar slut innan du hunnit få ett nytt jobb.

För att du ska kunna få ersättning efter studierna behöver du ha arbetat i en viss omfattning innan eller under din studietid.

  • Om ersättningen från a-kassan

Få pengar om du

  • inte får jobb direkt efter examen.
  • hoppar av dina studier.
  • har perioder mellan tillfälliga jobb när du har pluggat klart.

Trygg för 140 kronor i månaden

Det kostar 140 kronor i månaden att vara medlem i Lärarnas a-kassa, oavsett om man arbetar eller studerar. Det kan låta som mycket pengar för dig som pluggar – men det är i själva verket en billig försäkring som lönar sig snabbt om du blir arbetslös. Du får dessutom skattereduktion på avgiften till a-kassan vilket betyder att det i praktiken kostar dig bara strax över 100 kronor i månaden att vara medlem hos oss.

Så mycket kan du få

Hur mycket du får i ersättning beror bland annat på hur länge du varit medlem i a-kassan. För att du ska kunna få det vi kallar för inkomstbaserad ersättning behöver du uppfylla ett antal villkor. Bland annat måste du ha varit medlem i en a-kassa i minst tolv sammanhängande månader. Har du inte varit medlem i tolv månader är du bara berättigad grundersättning, som är mycket lägre än inkomstbaserade ersättningen.

Få fler förmåner

Som medlem i båda a-kassan och i fackförbundet Sveriges Lärare får du en rad förmåner. Bland annat kan du få tillgång till fackets inkomstförsäkring som ger dig mer pengar i månaden om du skulle bli arbetslös efter dina avslutade studier.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen och skicka en ansökan om ersättning direkt efter att du avslutat dina studier. Då kollar vi på just ditt ärende och ser om vi får betala ut pengar till dig. Ju fortare vi tar emot din ansökan, desto snabbare kan vi ge dig besked om ersättning.

  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Relaterade sidor

Studier

Vanligtvis kan du inte få a-kassa samtidigt som du studerar. Det beror på att du inte räknas som arbetslös om du är student. Det finns dock vissa undantag när du kan få a-kassa ändå. På den här sidan hittar du information om a-kassa och studier.

A-kassa efter studier

I många fall har du rätt till ersättning när du har avslutat dina studier och söker jobb, eller om du efter studierna får en tidsbegränsad anställning som tar slut innan du hunnit få ett nytt jobb.

Logga in

Våra e-tjänster I våra e-tjänster kan du som är medlem ansöka om ersättning, tidrapportera, skicka meddelanden till oss och hantera ditt medlemskap. Välj vilken e-tjänst du vill logga in i beroende på ditt ärende.

Vanliga frågor om studentmedlemskap

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen