Gå direkt till innehåll
Lärarnas a-kassa
  • Bli medlem

Skillnaden mellan a-kassan och facket

A-kassan och facket har olika uppdrag men arbetar ofta tillsammans. Du måste inte vara medlem i både facket och a-kassan men väljer du att gå med i båda får du ta del av fler förmåner. På den här sidan kan du läsa om skillnaden mellan facket och a-kassan.

Två olika organisationer som kompletterar varandra

Facket och a-kassan är två olika organisationer med olika uppdrag. Hos a-kassan försäkrar du din inkomst om du skulle bli arbetslös. Facket ger dig till exempel personlig rådgivning vid löneförhandling, hjälp vid andra typer av förhandlingar eller stöd om du får problem på jobbet. Genom att vara medlem i både facket och a-kassan får du alltså trygghet på arbetsmarknaden, både på jobbet och om du befinner dig mellan jobb.

Du behöver två medlemskap

Även om facket och a-kassan samarbetar tätt blir du inte automatiskt medlem i a-kassan om du är medlem i facket och vice versa. Du behöver alltså själv ansöka om medlemskap i både facket och a-kassan.

För att bli medlem i Lärarnas a-kassa fyller du i medlemsansökan här på webben med e-legitimation. Saknar du e-legitimation går det bra att kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

  • Bli medlem i Sveriges Lärare
  • Gå med i Lärarnas a-kassa

Få tillgång till fackets inkomstförsäkring

Som medlem i både Sveriges Lärare eller Sveriges Skolledare och Lärarnas a-kassa får du tillgång till fackets inkomstförsäkring som ger dig 80 procent av din inkomst upp till 100 000 kronor om du skulle bli arbetslös. Är du enbart med i a-kassan får du 80 procent av inkomsten upp till 33 000 kronor.

Sveriges Lärare rekommenderar Lärarnas a-kassa

Fackförbundet Sveriges Lärare rekommenderar Lärarnas a-kassa som a-kassan för sina medlemmar. Vårt samarbete med Sveriges Lärare innebär att vi alltid är uppdaterade om vad som sker inom branschen och de utmaningar våra gemensamma medlemmar ställs inför.

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller chatten. Du kan även kontakta oss genom att logga in på ditt medlemskap och skicka ett meddelande.

Relaterade sidor

Inkomstförsäkring och a-kassa

Som medlem i både facket och a-kassan kan du ha rätt till fackets inkomstförsäkring. Den kompletterar ersättningen från a-kassan om du skulle bli arbetslös. På den här sidan kan du läsa om vad som krävs för att få ersättning genom inkomstförsäkringen.

Om oss

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar. På den här sidan hittar du information om vår organisation.

Om ersättningen från a-kassan

Som arbetslös kan du få upp till 26 400 kronor från a-kassan om du uppfyller vissa villkor. Till exempel behöver du ha jobbat ett visst antal timmar och vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. På den här sidan kan du läsa om villkoren för a-kassa, hur länge du kan få ersättning och hur mycket pengar du kan få.

Om Lärarnas a-kassa

Vi är Sveriges största a-kassa för lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter och har ca 158 000 medlemmar. Vårt viktigaste uppdrag är att betala ut a-kassa till våra arbetslösa medlemmar.

Kontakt

Skicka in handlingar

Lärarnas a-kassa
Fe 68 938 88 Arjeplog

Telefonnummer: 0770-33 00 10

Kontakta oss

  • Information om cookies
  • Behandling av personuppgifter
  • Om webbplatsen