Jobba utomlands

Om du arbetar i ett annat EU/EES-land eller Schweiz omfattas du som huvudregel av det landets lagstiftning och arbetslöshetsförsäkring. Om du är arbetslös efter arbete i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz har du möjlighet att söka ersättning från oss.

Om du arbetar i två länder

Om du samtidigt arbetar i Sverige och ett annat EU/EES-land eller i Schweiz ska du kontakta Försäkringskassan. Det behöver du göra för att de ska kunna se vilket lands försäkring som du ska tillhöra. Om du fortsatt ska tillhöra den svenska försäkringen kommer du att få intyget A1 av Försäkringskassan. En kopia av det intyget ska du sedan skicka in till oss, om du fortsatt söker ersättning.

Det viktigt att du kontaktar Försäkringskassan om du arbetar både i Sverige och i ett annat land. Detta eftersom deras beslut inte bara påverkar din rätt till ersättning från a-kassan utan även kan påverka din rätt till ersättning från Försäkringskassan om du till exempel blir sjuk.

Kontakta Försäkringskassan i första hand

Om du har frågor kring jobb i andra EU-länder ska du i första hand kontakta Försäkringskassan på telefon 0771-17 90 00.

Medlem utomlands

Om du arbetar i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz omfattas du som huvudregel av det landets lagstiftning och arbetslöshetsförsäkring. När du tillhör ett annat lands försäkring ska du inte vara medlem hos oss.

Medlem utomlands

Söka jobb utomlands

Om du är arbetslös har du möjlighet att söka arbete på plats i ett annat EU/EES- land eller i Schweiz under 3 månader och samtidigt behålla din ersättning från oss. Att göra det kallas för att göra en sökanderesa.

Söka jobb utomlands

Jobbat utomlands

Du kan få tillgodoräkna den tid som du arbetat utomlands om du omfattas av den svenska arbetslöshetsförsäkringen.

Jobbat utomlands