Söka ersättning från a-kassan

När du vill söka ersättning från a-kassan skriver du först in dig på Arbetsförmedlingen. När du har skrivit in dig där kan du som är medlem börja ansöka om ersättning genom oss. Följ punkterna nedan så kan vi börja jobba för dig så snabbt som möjligt.

1. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen för att kunna söka ersättning

Du måste vara anmäld på Arbetsförmedlingen för att kunna söka ersättning. Snabbast skriver du in dig på arbetsförmedlingen.se.

2. Logga in för att söka ersättning från a-kassan

Uppdatera också dina kontaktuppgifter och ställ in hur du vill bli meddelad. Du gör det under Min profil.

3. Gå igenom uppgiftslistan

När du skickar in din ansökan skapas det en att göra-lista. Gå igenom uppgifterna i listan och se till att allt är slutfört. Har du frågor eller tycker att något är oklart skickar du ett meddelande till oss direkt på Mina sidor. Det går också bra att ringa direkt till din handläggare.

Vi lägger upp nya uppgifter i listan vid behov

Ibland behöver vi veta mer utifrån det du har skrivit i din ansökan. Du kan förbereda dig genom att läsa mer under Särskilda villkor.

Om det finns perioder som inte täcks av något intyg kommer vi att be dig att med egna ord berätta vad du gjort. Exempel på en sådan period kan vara att du slutat studera men inte börjat arbeta direkt efter.

En checklista, med tre förbockade punkter.

4. Tidrapportera efter en vecka

För att vi ska kunna fatta ett beslut om ersättning till dig behöver vi en tidrapport. Börja därför tidrapportera så fort den första veckan har passerat.

Välj hur ofta du vill tidrapportera

Efter att du skickat in din första tidrapport väljer du själv hur ofta du vill rapportera din tid. Du kan göra det för en vecka åt gången, men också vänta och rapportera till exempel fyra veckor samtidigt. Men det är viktigt att du skickar in dina tidrapporter inom nio månader, längre tillbaka i tiden får vi inte betala ut ersättning till dig.

Mina sidor ›

Logga in för att

  • söka ersättning och ställa frågor
  • ladda upp dokument och intyg
  • tidrapportera

 

Integritetsskydd och GDPR ›

Dataskyddsförordningen även kallad GDPR (General Data Protection Regulation) styr hur vi behandlar de uppgifter som du lämnar till oss. Vi använder dina uppgifter endast för att hantera ditt medlemskap och utreda och betala ut arbetslöshetsersättning till dig.

Begär arbetsgivarintyg i förväg

Förbered gärna din arbetsgivare på att du kommer att behöva arbetsgivarintyg. Då skapar du en förutsättning för att snabbare kunna få ersättning från oss.

Läs mer om digitala arbetsgivarintyg