A-kassa när du har jobbat utomlands

Har du jobbat utomlands kan du få tillgodoräkna den tid som du arbetat i ett EU/EES-land eller Schweiz om du omfattas av den svenska arbetslöshetsförsäkringen. Se till att bli medlem hos oss direkt när du är tillbaka i Sverige.

Ikon föreställande ljusblå jordglob.

Råd om a-kassa när du har jobbat utomlands

  • Bli medlem hos oss igen så snart du är tillbaka i Sverige.
  • Skaffa intyget U1 från det land du arbetat i inom EU/EES eller Schweiz.

Skicka in intyg U1

Du behöver skicka in intyget U1 till oss för att vi ska kunna fastställa din ersättning utifrån det du arbetat i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz. Intyget U1 utfärdar den myndighet som är ansvarig för arbetslöshetsförsäkringen i det landet som du har arbetat.

Om du arbetat utanför Europa

Om du blir arbetslös efter arbete i ett land som inte tillhör EU/EES eller i Schweiz, har du normalt sett inte möjlighet att tillgodoräkna dig det arbetet.

Enda undantaget är om du har arbetat utomlands för en arbetsgivare som har sitt säte i Sverige och du har fått din lön utbetald från Sverige. I det fallet får du tillgodoräkna dig arbetet som om det vore utfört i Sverige.

 

Om du följt med när din partner arbetar utomlands

Om du blir arbetslös när du kommer hem igen kan du få hoppa över tiden som du varit utomlands med din partner. Det innebär att vi fastställer din ersättning utifrån det du arbetat i Sverige innan att du flyttade.

För att vi ska kunna hoppa över tiden som du befunnit dig utomlands måste vi ha ett intyg från din partners arbetsgivare. Intyget ska styrka att arbetsgivaren har sitt säte i Sverige och att lönen har betalats ut från Sverige.

Ring oss för snabbast hjälp

När det gäller att söka ersättning efter arbete utomlands är det olika faktorer som kan påverka din rätt till ersättning från oss. Ring oss så kan vi svara utifrån din situation och hjälpa dig vidare på snabbast möjliga sätt.

Medlem utomlands ›

Om du arbetar i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz omfattas du som huvudregel av det landets lagstiftning och arbetslöshetsförsäkring. Säkra att du är del av det nya landets försäkring innan du avslutar medlemskapet hos oss.

Bli medlem i Lärarnas a-kassa ›

Bli medlem i Sveriges a-kassa för lärare. För 110 kr i månaden försäkrar du din inkomst. Vi är lätta att nå och ger personlig service. Ansök direkt med Mobilt BankID.

Mina sidor ›

Logga in för att

  • söka ersättning och ställa frågor
  • ladda upp dokument och intyg
  • tidrapportera