A-kassa efter examen

Det är vanligt att det uppstår ett glapp mellan examen och den första anställningen. Om du till exempel tar examen i juni kanske du börjar på ditt första lärarjobb i augusti. Du som är med hos oss kan då söka jobb och samtidigt få ersättning från oss.

A-kassa efter examen

A-kassa efter att studier är helt avslutade

Om du har rester kvar på kurser eller oavslutade uppsatser är det bäst att du ser till att de sakerna är helt färdiga. Men kontakta oss om det endast handlar om små sista justeringar. I vissa fall kan vi då godkänna dig för ersättning ändå.

Be om arbetsgivarintyg i förväg

För att vi ska kunna göra en bedömning av ersättning till dig behöver vi arbetsgivarintyg från alla jobb du haft inom medlemstiden. Kontakta din arbetsgivare så snart du kan och begär att få intyg från dem. Du ber om arbetsgivarintyg genom e-tjänsten arbetsgivarintyg.nu.

Gå till arbetsgivarintyg.nu

Sök jobb genom Arbetsförmedlingen direkt när terminen är slut

Det är först när du skrivit in dig hos Arbetsförmedlingen som du kan söka och få pengar från oss.

Följ vår guide på sidan Söka ersättning

Datera anställningsavtal från när du börjar att jobba

När du skriver på ett anställningsavtal behöver du se till att det är daterat från det datum du faktiskt börjar jobba och får lön. På så vis kan du söka ersättning från oss fram till dess. Vi kan inte betala ut ersättning till dig om du har en anställning, även om den börjar under en semesterperiod eller ferie.

Mesta möjliga ersättning från a-kassan

Mesta möjliga ersättning från a-kassan har du om du har varit medlem före studierna och jobbat då, samt jobbat mycket under sommarloven.

Läs mer om särskilda villkor efter studier

Även mindre ersättning är lönsamt

Även om du bara skulle beviljas 300 kronor om dagen i ersättning blir det mycket över tid. På fyra veckor får du då 6000 kronor, vilket innebär att det du har betalat i medlemsavgift till oss under din studietid återbetalat sig snabbt och du går därefter plus ekonomiskt.

Dessutom är du alltid grundtrygg som medlem hos oss.

Läs mer på sidan Ersättningens storlek

Vinsterna med ett medlemskap

Orange partyemoji.

Det är smart att vara med i Lärarnas a-kassa. Om du kan och vill jobba, men ändå står utan jobb en period, så är du ekonomiskt trygg med oss.

Vinsterna med ett medlemskap

Ersättning efter studier

När du studerat klart kanske du inte har en anställning direkt och då kan du söka ersättning från oss. Det gäller också om du definitivt hoppar av dina studier. Men gå med i tid och arbeta mycket under medlemstiden.

Läs mer om a-kassa efter studier