Åka utomlands och söka jobb

Ta kontakt med oss innan du åker utomlands. Även om du kan söka jobb när du inte är i Sverige har du oftast inte rätt till ersättning från oss då. Det är viktigt att du både vill och kan ta jobb i det land som betalar ut ersättning till dig för att du ska ha rätt till pengarna.

Kontakta oss innan du åker utomlands

Kontakta oss innan du åker till ett annat land när du söker jobb. Flera saker har betydelse för hur du ska tidrapportera. Vi behöver förstå just din situation, hur långt från Sverige du åker, varför du åker och hur länge du är borta.

När du pratar med oss innan du åker kan vi hjälpa dig så att du slipper obehagliga krav efteråt.

Jobbintervju utomlands

Även om du bor i Sverige kanske du söker ett jobb i ett annat land. Du får då åka dit på en intervju eller liknande och vara utanför Sverige några få dagar, samtidigt som du får ersättning från oss. Prata med oss så att du tidrapporterar rätt.

Vill du istället bo och söka jobb i ett annat land, kan du ansöka om att få göra en så kallad Sökanderesa.

Händer som håller i pass och biljett.

Sökanderesa ›

Om du är arbetslös har du möjlighet att söka arbete på plats i ett annat EU/EES- land eller i Schweiz under 3 månader och samtidigt behålla din ersättning från oss. Att göra det kallas för att göra en sökanderesa.

En sökanderesa kräver

  • Intyg u2.
  • Att resan är beviljad innan du åker.
  • Att du snabbt anmäler dig på arbetsförmedlingen i det land där du söker jobb.
  • Att du är tillbaka i Sverige i tid.

Jobba utomlands ›

Du ska som huvudregel vara försäkrad i det land där du jobbar. Jobbar du både i Sverige och i ett annat land behöver du kontakta Försäkringskassan för att ta reda på vad som gäller.

Sök jobb ›

Gör allt du kan för att korta ner din tid som arbetslös och samarbeta med Arbetsförmedlingen.